top of page
Пошук
  • https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=548755

День протидії булінгу

Сьогодні, 4 травня, у всьому світі відзначається Міжнародний день протидії булінгу. Вдруге його відзначатимуть і в Україні. За даними ЮНІСЕФ, у 2019 році майже 70% дітей по всьому світу потерпали від цькування з боку однолітків. Водночас Україна посідала 4-е місце серед європейських країн з найвищим рівнем булінгу.


Що таке булінг❓


Булінг (цькування) — це дії або бездіяльність учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого (Закон України «Про освіту»).


Які ознаки має булінг❓


📎систематичність;


📎наявність сторін — кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності);


📎дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.


Які є види булінгу❓


📌Фізичний – штовхання, бійки, підніжки, нанесення тілесних ушкоджень тощо.

📌Економічний – крадіжки, пошкодження чи знищення особистих речей жертви, вимагання грошей тощо.

📌Психологічний – поширення образливих чуток, ігнорування, погрози, жарти, шантаж тощо.

📌Сексуальний – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомка відео у переодягальнях, сексуальні погрози, поширення образиливих чуток тощо.

📌Кібербулінг – приниження за допомогою інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, інтернету тощо (пересилка неоднозначних фото, обзивання телефоном, зйомка на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в мережу, цькування через соціальні мережі).


Яка відповідальність за вчинення булінгу❓


Нагадаємо, що 19 січня 2019 року набув чинності Закон України від 18.12.2019 року № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Також відповідним пунктом про булінг (цькування) було доповнено і Закон України «Про освіту».


У разі вчинення булінгу (цькування) неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу (цькування).


Куди звертатися за більш детальною консультацією та роз’ясненнями❓


Якщо ви потребуєте підтримки чи поради з питань протидії булінгу, зверніться за консультацією на Національну дитячу гарячу лінію: 116 111 (з мобільного) або 0 800 500 225 (зі стаціонарних телефонів). Дзвінки безкоштовні та конфіденційні.

18 переглядів0 коментарів
bottom of page