top of page
Пошук
  • Тодорович А. Я., педагог-організатор

Андріївські вечорниці

Вечір на Андрія – особлива подія в української молоді, наповнена радощами та дивами. Традиційно на свято Андрія, яке випадає 13 грудня, збиралися неодружені хлопці та незаміжні дівчата з усього села, влаштовуючи усілякі дійства — ворожіння, забави і співи. Ці вечорниці були особливими, адже з їх проведенням пов’язано багато обрядів.


Сьогодні молодь на вечорниці збирається нечасто. Проте учні 9 – 11 класів Піддубцівського ліцею вирішили відродити та популяризувати давні традиції наших предків. Старшокласники старанно підготувалися до вечора.



У цікавій формі познайомили друзів з особливостями вечорниць. Святкове українське вбрання, пісні, ворожіння та розваги подарували радісний настрій не лише учасникам дійства, а й гостям. Школярі інсценізували традиційні українські обряди. Спекли пампушки, клали їх під ослін і запускали до світлиці кота, щоб перевірити, яка дівчини вийде першою заміж. Пригощали гостей святковими варениками та пирогами з передбаченнями.



Традиційно ворожили на чобіт, на українських хустинах. Як тільки до світлиці прийшли хлопці, то влаштували обряд кусання калити.


Святкова атмосфера об’єднала усіх навколо спільної мети – збереження та відродження частинки нашої культури та ідентичності.

185 переглядів0 коментарів
bottom of page